Startowa FUN&HOBBY kuchnia Gotujemy przysmaki dla naszego konia

Gotujemy przysmaki dla naszego konia

8 min read
0
2
1,237

Wiosną, kiedy łąki się zielenią, a na drzewach i w ogrodach wszystko dojrzewa, nie trudno zadbać o dobre i zdrowe pożywienie dla naszego pupila. Ale co zrobić jesienią i zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżej soczystej trawy?

Mamy na to sposób! Przygotowaliśmy kilka wyśmienitych przepisów dla Waszych ulubieńców!

Zobaczcie jak sami możecie przygotować zdrowe i pyszne łakocie!

Pamiętajcie że:

– każda pasza powinna być odpowiednio dostosowana do rasy i masy ciała konia

– każdy owoc i warzywo przed podaniem należy oczyścić, a zepsute części wykroić i wyrzucić

– nie zalewajmy owoców i warzyw wrzącą wodą, gdyż tracą cenne witaminy!

– przysmaki przygotowane z dodatkiem warzyw czy owoców należy podać w tym samym dniu

 

Sałatka owocowo–warzywna

SKŁADNIKI:

6 jabłek

10 dużych marchwi

5 buraczków czerwonych

3 banany

2 gruszki

Wszystkie produkty dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę, następnie wrzucamy do miski i mieszamy. Zdrowa i smaczna sałatka gotowa! Prawda, że prosta? A jak pięknie wygląda!

 

Mesz

SKŁADNIKI:

100 g siemienia lnianego

1 kg owsa lub 0,5 kg otrębów pszennych

20 g słonecznika w łuskach

2 litry wody

Do smaku owoce, miód lub melasa

Siemię lniane gotujemy przez 20 minut w 2 litrach wody, kiedy będzie już gotowe dodajemy owies lub otręby pszenne i słonecznik. Mieszamy i odstawiamy na 1– 2 godzin. Aby naszym pupilom dostarczyć dodatkowych witamin możemy dorzucić pokrojone owoce. Doprawiamy zdrowym miodem i gotowe!

 

Sałatka z burakiem

SKŁADNIKI:

2 buraki

2 marchewki

1 seler

3-4 jabłka

Wszystkie składniki czyścimy, kroimy w kostkę, posypujemy cukrem, mieszamy i bomba witaminowa gotowa!

 

Zdrowe ciasteczka

SKŁADNIKI:

3 jabłka

6-9 łyżek cukru

150 g płatków owsianych

200 g mąki

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy na cztery części. Do garnuszka wlewamy trochę wody wrzucamy jabłka i czekamy ok. 10 minut, tak by zmiękły. Następnie wrzucamy je do miski, rozgniatamy widelcem i dodajemy płatki owsiane, cukier i mąkę. Wszystko razem mieszamy i ugniatamy. Z ciasta robimy nie duży wałek, który dajemy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie przygotowujemy piekarnik, nagrzewamy go do 180 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałek kroimy na niezbyt grube plasterki, układając je na blaszce. Pieczemy ciasteczka ok. 30 minut, po ostygnięciu są gotowe. Jeśli przełożymy je do pudełka, dłużej zachowają swoją świeżość. Mój koń je uwielbia!

 

Musli śniadaniowe

SKŁADNIKI:

Szklanka płatków owsianych

Szklanka otrąb

Szklanka wody

1 łyżeczka soli

3 łyżki cukru

Pół szklanki mąki pełnoziarnistej

Do posypania:

Garść: pestek dyni, słonecznika, orzechów arachidowych, rodzynek, orzechów laskowych

Wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut cięgle mieszając. Po ostygnięciu dodajemy po dużej garści wyżej wymienione ziarna. Po takim śniadanku, aż chce się żyć!

 

Kąski kukurydziane

SKŁADNIKI:

4 duże jabłka
200 g płatków owsianych
100 g płatków kukurydzianych
1 filiżanka oleju, woda, mąka

Usuwamy, z jabłek gniazda nasienne, ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach. Następnie mieszamy owoce z płatkami owsianymi, kukurydzianymi i olejem. Do mieszanki dodajemy tyle mąki i wody, aby powstało ciasto średniej gęstości. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. piekarnik nagrzewamy do temperatury 150(stopni)C. Łyżeczką nakładamy małe porcje ciasta, przypominające placuszki. Pieczemy je przez 45 min. Po upieczeniu koniecznie trzeba ostudzić!

A teraz coś naprawdę na wyjątkową okazję!

Tort urodzinowy

Składniki:

600 g siemienia lnianego / lub gotowego meszu dla koni
1 l wrzątku
smakołyki do dekoracji torcika (marchewki, jabłka, cukier, cukierki dla koni, owies, słonecznik)

Siemie lniane / mesz wsypujemy do dużej miski najlepiej 2,5 litrowej i zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i zostawiamy aż do ostygnięcia ok. 2-3 godzin. Następnie szybkim i sprawnym ruchem wytrząsamy miskę tak, aby wydobyć siemię na talerzyk i według uznania udekorować torcik. Czyż to nie wspaniały i pyszny prezent dla naszego ukochanego konia?! Wygląda fantastycznie, a jak smakuje? O tym powiedzą Wam już tylko zadowolone oczy waszych ulubieńców!

Życzymy udanych wyrobów i smacznego kochani!

Załaduj więcej w kuchnia
  • Jazda po prostokącie.

  • Hubertus.

    Hubertus – święto myśliwych, leśników i jeźdźców, organizowane przez jeźdźców na zakończen…
  • Wodze pomocnicze.

Załaduj więcej powiązanych artykułów
Załaduj więcej artykułów tego autora Kasia

Nazywam się Katarzyna Zawalska-Furtak. Swoją przygodę z końmi rozpoczęłam jako mała dziewczynka, szybko stała się to moją pasją, a teraz także sposobem na życie. Kurs instruktorki ukończyłam w 2003 roku w Lewadzie. W 2007 roku ukończyłam studia podyplomowe Hodowla Koni i Jeździectwo na Uniwersytecie Rolniczym we Wrocławiu, oraz kurs sędziowski w Lesznie. Obecnie pracuje jako instruktor rekreacji w zaprzyjaźnionej stajni. Prowadzę także treningi dla osób indywidualnych posiadających własne konie. Zajmuje się przygotowaniem do odznak jak i do egzaminu na trzecia klasę sportową. Czynnie sędziuje, posiadam druga klasę sędziowską w skokach przez przeszkody. W 2016 roku zostałam wybrana do kolegium sędziów w województwie śląskim.

Dodaj komentarz

Sprawdź też

(nie) zdrowe przekąski

W wakacje szczególnie dużo czasu spędzamy w stajni, zachęca do tego ładna pogoda, dłuższy …